Geavanceerd zoeken
Overal
Vanaf
Tot
Tag
Locatie
 
2024-05-18 11:37:24
Foto Nieuws
2017-06-26 11:26:07,​ ID
  • Het aantal veroordelingen stijgt gestaag in landen als Indonesië,​ Egypte en Pakistan en uit Bangladesh blijven berichten komen over vermoorde bloggers en schrijvers. Maar waar komt die plotselinge toename van het aantal gevallen van godslastering vandaan? De Koran zegt er weinig over: wanneer iemand de profeet bespot,​ blijf dan uit diens buurt is het advies. Religieuze rechtsgeleerden wijzen echter naar de ahadith - islamitische overleveringen die een tweede belangrijke bron van kennis zijn en die de doodstraf voor het beledigen van de profeet eisen.
  • Er zijn landen met een eeuwenlange traditie van strenge straffen voor elke afwijking van de officiële leer,​ zoals Saudi-Arabië,​ maar in landen als Pakistan bouwen de wetten voort op die uit het koloniale tijdperk. De Britten voerden ze in om de religieuze en dus sociale rust te bewaren in bezittingen met een grote diversiteit aan geloven. Indonesië voerde de godslasteringswetten pas na de onafhankelijkheid van Nederland in en dat zou met name zijn ingegeven door diplomatieke bemoeienissen van Saudi-Arabië gedurende de afgelopen 40 jaar: de Golfstaat vindt het van groot belang de eigen vorm van islam,​ het wahabisme,​ te exporteren.
  • Die invloed van de door de oliewinning rijk geworden Saudi's kan ook worden gezien in landen als Somalië en Bosnië,​ die mee mochten profiteren van de welvaart mits ze voldeden aan bepaalde voorwaarden. Waarbij ook meespeelt dat de heilige plaatsen Mekka en Medina zich op het grondgebied van Saudi-Arabië bevinden. Godslastering was buiten de Golfstaten heel lang een religieuze bijzaak,​ maar is sinds de politieke islam zijn intrede heeft gedaan bevorderd tot hoofdzaak. Waarbij oprecht geschokte gelovigen door politieke leiders gemanipuleerd worden voor hun eigen doeleinden.
| 2017/06/26 11:26
sourcesourcesourcesourcesourcesourcesourcesourcesourcesourcesourcesourcesource